top of page

Corsica en sardinië

(Frans: Corse) is een eiland in de Middellandse Zee (Europa). Corsica is een regio van Frankrijk en bestaat uit de departementen Haute-Corse en Corse-du-Sud. Het eiland bevindt zich circa 80 kilometer van de Italiaanse westkust en slechts 12 kilometer van het Italiaanse eiland Sardinië. De hoofdstad van Corsica is Ajaccio. Een aantal grote steden op Corsica zijn: Bastia, Porto-Vecchio en Calvi.

Corsica staat vooral bekend om zijn natuur. Corsica is bergachtig met de Monte Cinto (2.706 meter) en de Monte Rotondo (2.622 meter) als hoogste bergen. Er zijn meerdere natuurreservaten, rotsformaties en een indrukwekkende kustlijn. Het eiland is ideaal voor wandelaars vanwege de vele wandelroutes (waaronder de GR20, een wandelroute van 200 kilometer dwars door Corsica). De economie van het eiland draait grotendeels op het toerisme, dit is ook te merken aan de vele campings op het eiland. Er zijn in totaal circa 230 campings te vinden en daarnaast nog vele hotels en vakantieparken. De kustlijn van Corsica is grotendeels rotsachtig. Daarnaast zijn er meerdere zandstranden. In de wateren rondom Corsica kan men vele watersporten beoefenen zoals duiken, surfen en zeilen. Verder is Corsica bekend om zijn vele schapen- en geitenkazen.

Sardinië

Engels: Sardinia, Italiaans: Sardegna) is een eiland in de Middellandse Zee (Europa), gelegen tussen SpanjeFrankrijk en Italië. Sardinië vormt een autonome regio van Italië. De hoofdstad van Sardinië is Cagliari. Een aantal grote steden op Sardinië zijn: Sassari, Nuoro, Olbia en Oristano.

Sardinië kende al bewoning in de prehistorie. Dit is nog terug te zien middels verschillende monumenten. Door de jaren heen hebben veel verschillende culturen hun sporen achter gelaten op het eiland. Sardinië staat ook bekend om zijn indrukwekkende natuur. Er zijn circa 9 nationale parken. De kustlijn is een afwisseling tussen rotspartijen, zandstranden, kiezelstranden en baaitjes. Rondom Sardinië liggen vele rotsachtige eilandjes die veelal onbewoond zijn. Het water rondom het eiland is zeer helder van kleur en leent zich uitstekend voor vele watersporten waarvan duiken het beste voorbeeld is. Er zijn o.a. onderwatergrotten, scheepwrakken en vele kleurrijke koraalriffen. Het binnenland is ideaal voor wandelaars.

Corsica

Schermafbeelding 2022-09-03 om 18.03.34.png

Routebeschrijving beschikbaar 

Zowel Corsica als Sardinië hebben een autonome status binnen respectivelijk Frankrijk en IItalie

Bij deze post geef ik de bestemmingen die wij hebben aangedaan een waarderingscijfer, dit is echter gebaseerd op onze persoonlijke beleving

 Bastia

Schermafbeelding 2023-05-07 om 14.43.12 kopie 2.png
bastia-office-du-tourisme_orig.jpg
Bastia-Corsica-Frankrijk-haven-vissersboten-kleurrijk-netten-touwen-wandelpromenade-oude-s
Apartment-With-One-Bedroom-In-Bastia-3-Km-From-The-Beach-Exterior-1.jpg

nonza

Schermafbeelding 2023-05-07 om 14.43.12 kopie 3.png
Nonza-2.jpg

Het dorp staat vooral bekend om zijn indrukwekkende locatie, met enkele van de oude huizen in het dorp die boven op steile kliffen staan ​​die tot 100 meter diep naar de zee eronder storten.

Calvi

De citadel van Calvi is zeer zeker een bezoek waard. Het is wel een stevige klauterpartij waarbij niet alle weggetjes even goed begaanbaar zijn, maar als je goed ter been bent, dan zeer zeker doen. Het uitzicht vergoedt sowieso al alles. Dan nog de prachtige smalle straatjes, steegjes en pleintjes met mooi doorkijkjes en overal binnen handbereik terrasjes. Zeer de moeite van de klim waard.

Sarténe

Sartene-7.png
Sartene-4.jpg
littoral-sartene.png

Sartene ligt in het zuidwesten van Corsica, een paar kilometer de bergen in ten zuidoosten van Propriano. De stad heeft een lange geschiedenis van piraterij, banditisme en gangsters, die nu gelukkig grotendeels worden besteed aan vreedzamere bezigheden.

Sartène wordt vaak gebruikt als uitvalsbasis voor een bezoek aan de prehistorische vindplaatsen van Corsica in Cauria en Palaggiu, met hun mooie hunebedden en menhirs

Bonifacio

Schermafbeelding 2023-05-07 om 14.43.12 kopie 4.png
bonifacio-1.png

Bonifacio is absoluut een bezoek waard. De stad zelf is zeer bezienswaardig, maar met name de ligging is bijzonder. Bonifacio is gebouwd op witte kalksteenrotsen die door de wind mooi uitgesleten zijn. Tegenover de oude stad is een uitzichtpunt vanwaar je de stad in zijn geheel ziet liggen. Het uitzicht vanaf hier is weergaloos. Je ziet dat de oude stad voor een deel boven de zee zweeft. 

Bonifacio.png
IMG_3931.jpeg
Bonifacio-6.png

Ferry van Corsica naar Sardinië

Castelsardo

Het heeft veel populaire attracties, waaronder Roccia dell'Elefante, Castello dei Doria, Spiaggia Lu Bagnu, waardoor het zeker een bezoek waard is . Castelsardo is een stad in Sardinië, Italië. Het heeft veel populaire attracties, waaronder Roccia dell'Elefante, Castello dei Doria, Spiaggia Lu Bagnu, waardoor het zeker een bezoek waard is.

IMG_4009.jpeg
monte-daccoddi-0_1200x0.jpg
MONTE-DACCODDI.png

Het prehistorische altaar van Monte d'Accoddi is in twee verschillende fases gebouwd tijdens de periode van de cultuur van Ozieri (4000-3200 voor jaartelling en de cultuur van Filigosa en Abealzu (3200-2700 voor jaartelling). Het altaar ziet er uit als een afgetopte piramide, of ziggurat, met een lange opgang of oprit. Er omheen moet zich een groot dorp bevinden, niet opgegraven. Interessant zijn de grote menhir, de stenen tafel en de perfect ovale steen die zich bij het altaar bevinden.

Alghero

alghero-red.jpg
grotta-di-nettuno_6827_xl.jpg
Aghero-grot-Neptunes.jpg

Alghero een interessant stadje om te bezoeken en dat is grotendeels dankzij haar Catalaanse invloeden. Het opmerkelijke historische centrum is een prachtige plaats om te genieten van de zonsondergang.De grotten liggen vlakbij Alghero, in het noord-westen van Sardinië. Daar vind je een groot natuurpark, Parco Naturale Regionale di Porto Conte, wat al een bezoek op zich waard is.

Bosa

Bosa-1 kopie.png
Bosa-Sardinie-2-2048x1365.jpg
bosa-sardinie-tips-bezienswaardigheden-1.jpg
IMG_4027.jpeg
blogsognoitaliano-sardinic3ab-bosa-colorstreet.webp
images.jpg

Bosa staat bekend als een van de mooiste dorpen van Italië – en met een goede reden. Deze stad van niet meer dan 8500 inwoners is kleurrijk; het ligt op de heuvels, maar toch direct aan zee, op de top van de heuvel het  Malaspina-kasteel

Oristano

10916222293_43478db24e_b.jpg
piazza_eleonora_darborea_-_oristano.jpg

Oristano is de derde grote stad van Sardinie welke je vindt aan de westkant van het eiland. Het gebied staat vooral bekend om zijn landbouw en visserijen en rotsachtige kust. Je vind hier dus geen uitgestrekte stranden vol palmbomen, maar een ruiger landschap afgewisseld met heerlijke strandjes . 

921403.jpg
cala-goloritze-bassa-risoluz-1000x662.webp

su nuraxi di Barumini

Schermafbeelding 2023-05-07 om 13.23.png
barumini_edited.jpg

Tijdens het eind van het 2e millennium voor de jaartelling, in de bronstijd, werd een speciaal type verdedigingsstructuur ontwikkeld op het eiland Sardinië, bekend onder de naam Nuraghi. Van dit systeem is nergens ter wereld een equivalent gevonden. Het complex bestaat uit ronde, defensieve torens in de vorm van afgeknotte kegels, gebouwd van uitgehouwen steen, met uitkragende, gewelfde interne erkerkamers. De verdedigingsstructuur op Barumini werd uitgebreid en versterkt in de eerste helft van het 1e millennium onder druk van de Carthaagse heersers. Het vormt het mooiste en meest complete voorbeeld van deze opmerkelijke vorm van prehistorische architectuur.

cagliari

Italy_Sardinia_Cagliari_3840x2160.jpg
Cagliari-5.png
Cagliari-6.jpg

Cagliari is met haar tropische stadsstrand (inclusief flamingo's), zandkleurige middeleeuwse citadel, bohemien sfeertje en boeiende historie. Je vindt er écht van alles: cultuur, oudheid, natuur, winkels, terrasjes en vooral gezelligheid en sfeer. Cagliari is, net als Rome, gebouwd op zeven heuvels.

strand villasimius.png

De stranden links en rechtsvan Cagliari zijn bijzonder op diverse plaatsen zijn de door het koraal rose gekleurd,   strand

orosei

orosei-8_edited.jpg
Golfe-dOrosei.jpg
IMG_4034.jpeg

De kustlijn van Orosei is de meest betoverende kunstlijn van de Middellandse Zee. Hoge stenen stadsmuren, prachtige zeegrotten (Grotte del Bue Marino en Gratta del Fico) en stranden (Cala Luna, Cala Sisine, Cala Biriola, Cala Mariolu, Goloritzè).

Cala Luna-1.png
escursione-cala-goloritzé.jpg
Orosei-2.png
Orosei-3.png

Olbia

e08c7ccfcf7567d7b5d026f07f25009c.jpg

Olbia gelegen inhet noord oosten van Sardinië, de stad is vrij compact, de haven voor het vertrek van nachtboot terug naar het vaste land van Italie aankomst in Livorno. 

43026264915_2f6ed13dcb_b.jpg
IMG_4071.jpeg
olbia-scaled.jpg
Nonza-2.png
IMG_4070.png
Italie_Olbia_rochers-plage_mxl.jpg
Olbia.png

De kust van Sardinië is bijzonder fraai door de diversiteit aan vormen en kleuren van de rotsen, soms fraai gevormd door de erosie bijzonder fraaie stranden door de unieke combinatie van strand begroeing, zand en kleurenpallet

05b6ba7d-836d-4b5c-92af-b9ae03e6c489.jpg
d-128-2-podroze-sardynia-prom-olbia-livorno-18.png

 Ciao e arrivederci, terug naar Livorno op de bijzonder beschilderede nachtboot van Mobylines

bottom of page